" Vårt fokus är inte hög köttkvalitet, utan högsta möjliga livskvalitet för våra djur.

 - Köttkvaliteten är ett resultat av det arbetet"

 

Nötköttet

Alla våra slaktdjur har fötts upp uteslutande på gräs, blommor och blad (samt moderns mjölk förstås). Naturbete sommartid och ensilage vintertid. 

Köttet från gårdens nötköttsproduktion säljer vi till 100 % själva, direkt till konsument. Det roligaste sättet att jobba på är sannerligen att vara med i hela kedjan - från det att kalven föds, tills dess att köttbiten hamnar i slutkonsumentens hand.

Huvuddelen av köttet vi säljer kommer från djur som fötts hos oss. Men under en expansionsfas 2021-2023 kommer en del kött från kvigor som vi köpt in från två skånska KRAV-gårdar, vilka vi besökt och vars uppfödning vi kan stå bakom. Dessa är familjen Lasson på Södra Lindveds Gård i Svedala, och familjen Wachtmeister på Kongaö Säteri i Kågeröd. Tack vare att vi fått köpa djur från dessa gårdar kan vi tillhandahålla fint, ekologiskt gräsbeteskött även under en tid då nästan alla våra egna kvigor får bli mammor.

 

Olika ålderskategorier

Ungnöt: Kviga eller stut. 2-3 års slaktålder.

Oxe: Stut som passerat 3 års ålder.

Ungko: Ko som gett liv, mjölk och kärlek till 1-2 kalvar. 3-5 års slaktålder.

Ko: Ko som passerat 5 års ålder.

Tjur: Avelstjur. Varierande ålder.

Kalvkött erbjuds i undantagsfall.

 

Kötthantering

Efter slakten som sker på Sjöbo Slakteri hängmöras slaktkroppen 7-14 dygn. Tiden varierar beroende på vilken plats och möjlighet slakteriet har vid varje tillfälle.

På Bosarps Gård har vi enbart tillstånd att hantera förpackat kött, så all styckning, packning och märkning sker på slakteriet. 

Vi erbjuder 1-kilos förpackningar som standard, och storpack kan fås på förfrågan. Mindre förpackningar, skivat eller tärnat erbjuder vi ej.

Om köttkvalitet

På Bosarps gård jobbar vi inte i första hand med köttkvalitet. Vi lägger istället vårt fokus på djurens livskvalitet - ett längre och rikare liv. Köttkvaliteten blir resultatet.

För mig personligen handlar en stor del av smakupplevelsen om vetskap. Vetskapen om hur djuret har vandrat här på vidderna, betat och haft ett harmoniskt liv i naturlig flockmiljö.

Jag brukar prata om "den emotionella smakupplevelsen". Den kan vi garantera.

I övrigt uttalar vi oss försiktigt när det gäller köttets ätkvalitet. Likt skönhet ligger i betraktarens öga, ligger ätkvaliteten i varje kunds sinnen (och inte minst i tillagningen).

 

Individuella variationer

Djurets ras, kön, ålder och uppfödning påverkar ätkvaliteten, och likaså kötthanteringen. Men när det kommer till marmorering, mörhet och smak har vi lärt oss att variationen mellan olika individer är stor.

  Det vi kan säga är att:

  • Äldre djur ofta ger kött med mer fett/marmorering, djupare köttsmak och aningen mer tuggmotstånd,
  • medans yngre djur månne ger ett mörare kött, med mindre fett och mildare smak.
  • Äldre djur kan ge grövre köttfibrer, en mörkare röd färg på köttet och en gulaktigare ton på fettet,
  • medans yngre djur vanligtvis ger ett ljusare och mjällare kött med mer vitaktigt fett.

   

  Våra kvalitetsmål

  Vårt huvudmål är inte att producera kött som en stjärnkock skulle höja till skyarna såsom toppkvalitet. Vi är inte ute efter att sälja kött som långtidsmörats flera månader för att passa kategorin finsmakare med stor plånbok. Vi vill ta fram kött som är bra nog åt vanligt folk, till ett rimligt pris. När du utnyttjar våra rabattsystem kan priset t.o.m. blir riktigt bra!

  "Köp livskvalitet, och få en hög köttkvalitet på köpet"

  Produkten har blivit tillagd i varukorgen