Verksamheten upphör


 

I tolv härliga år har vi lagt allt vårt fokus på naturlig djurhållning och högkvalitativ livsmedelsproduktion här på Bosarps Gård. Men nu har det blivit dags för oss att göra något nytt i livet, och vår verksamhet med djuruppfödning och köttförsäljning upphör helt hösten 2024. Sista möjligheten att köpa kyckling blir augusti, och för nötkött gäller november. Därefter kommer de flesta korna få leva vidare hos andra bönder som vi känner i Skåne. Det känns bra. 

Det är på många sätt tråkigt, och ett steg tillbaka för den form av svensk livsmedelsproduktion som vi skulle behöva mer av. Men det är ett väl genomtänkt beslut som har sin grund i att utmaningarna blivit för stora, både arbetsmässigt och ekonomiskt. För vår lilla familj blir det en positiv förändring, även om saknaden efter korna kommer vara stor. Men vem vet, kanske blir det kor igen i framtiden...

Men just nu ser vi fram emot nya äventyr. Framför allt ser vi fram emot att jobba mindre, med normala arbetstider, vara lediga på kvällar och helger, och få mer kvalitetstid tillsammans med varandra och barnen.

Min önskan är att i framtiden få se en återgång till fler små och medelstora gårdar, med djurhållning liknande den vi har haft här. Ett hållbart komplement till svenskt lantbruk och livsmedelsförsörjning skulle vara fler konsumenter som tar eget ansvar för produktion av mat till sin egna familj, släkt, grannar och vänner. Att inte bara köpa svenskt, närproducerat och ekologiskt, utan att SJÄLV börja med småskalig livsmedelsproduktion, i den omfattning man har tid, plats och råd med.

Jag vill se fler av de livsstilsgårdar som idag har sitt fokus på häst och boende utöka sin verksamhet med ett par kor, får och/eller grisar. Jag vill se fler gårdar med 10 kor istället för 300, fler trädgårdar med 4-5 hönor, fler gårdar med 100 kycklingar istället för 100 000 o.s.v.

Kort sagt - fler småbönder, fler självförsörjande hushåll, fler trädgårdsland, fler hobbyhöns och fler hushållskor. Det skulle vara en trygg och fin väg framåt för både människor, djur och natur.

Här snackar vilivskvalitet och livsmedelskvalitet. 

Vi vill passa på att tacka alla kära kunder och samarbetspartners för såväl affärer som givande samtal genom åren. 

 

 

Vilka är vi?

Mårten och Johanna Rasmusson, det är vi som "är" Bosarps Gård, tillsammans med gårdens alla djur förstås. Våra två barn delar livet här på gården, och även två hundar tillhör familjen.

Vi är båda lantmästare med ett brinnande intresse för lantbruk och livsmedelsproduktion. Det är en stor glädje att få leva och arbeta tillsammans här på gården. Att vara lantbrukare med ansvar för djurens välbefinnande är ett kall och en livsstil som vi båda älskar.

Vi lever och andas Bosarps Gård. Att driva gården på det sätt vi valt att göra innebär att vi aldrig är riktigt lediga - men ändå känner vi oss fria hela tiden!

Till vår hjälp har vi våra fantastiska föräldrar som hjälper med allt ifrån jordbruk och byggnadsunderhåll till barnpassning m.m. Vi har även hjälp av anställd och inhyrd personal vid behov.

Vem är "jag" då?

Jag som författar den här sidan heter alltså Johanna, och det är mig du kommer i kontakt med när du köper kött från oss. Det är jag som tar emot beställningar, sköter marknadsföring och försäljning.

Oftast är det också mig du möter i Gårdsbutiken eller vid köttleveransen, men ibland kan det också bli vår medarbetare Petra.

När jag inte säljer kött lägger jag mycket av min tid på djuren. Jag sköter tillsyn, avelsplanering, kläcker fram kycklingar, förlöser kalvar och flyttar kor. Det är livet!

När jag får sitta ner och sköta företagets papper, då trivs jag också bra.

Mårten sköter resten. Han ser till att djuren har allt de behöver t.ex. i form av foder, strö och säkra stängsel. Han ansvarar för och genomför gårdens ständigt pågående byggprojekt, sköter vallskörd, maskiner m.m.

Livet på Bosarps Gård

Djuren är hjärtat i vår verksamhet. Det är en ynnest att få spendera tid med dem, och ansvara för deras välbefinnande.

Djuren ska ha det förbannat bra! Så är det bara.

För oss betyder det lugn djurhantering, stora ytor, riklig utevistelse, utlopp för naturliga beteenden, bra foder och att djuren har en vettig sysselsättning om dagarna.

Kor ska få beta och ströva fritt året runt. Kor ska få föda sina kalvar i en lugn miljö, och kalvar ska få dia sin mamma länge.

Kycklingar ska ha stora fria ytor där de kan springa, sprätta och sandbada. Sommartid ska de få beta gräs, jaga flugor och gräva efter mask.

Slutligen ska djuren inte behöva åka några stressande transporter. Våra kycklingar reser ca 20 minuter till slakteriet. Korna åker ca 4 mil, alltid ihop med trygga flock-kompisar.

Ekologiskt & hög kvalitet

Vår viktigste värdegrund är att djuren ska ha det förbannat bra. Att de får växa i långsam takt på naturligt foder och får vara mycket ute i det fria. 

När djuren mår bra blir också köttet bra. Livskvalitet för djuren ger hög köttkvalitet helt enkelt.

Att bedriva verksamheten ekologiskt går hand i hand med våra värderingar. Att kunna sköta våra marker ekologiskt utan kemiska bekämpningsmedel är oerhört skönt.

Det känns också fantastiskt bra att våra nötkreatur jobbar med naturvård hela sommarhalvåret, då de betar totalt ca 170 ha naturbetesmarker vid Blentarp och Börringe.

Gräsbeteskött

Gräs är en helt makalös naturtillgång, det växer precis överallt. Korna betar gräset på otillgängliga marker som i alla fall inte går att odla. Och gräset bara växer upp igen, och igen. Gräs är kornas artegna föda. När de äter enbart gräs, och slipper spannmål och andra kraftfoder, då mår korna som allra bäst!

Att föda upp djur på bete och gräs innebär inte bara ett bättre liv för djuren och friskare djur. Gräset omvandlas till prima kött och mjölk. Kol från atmosfären lagras in i marken med en klimatpositiv effekt som följd.

Och sist med inte minst, tänk vad denna uppfödningsmodell ger i form av öppna landskap och biologisk mångfald. Ska man äta kött så ska det till största delen vara ekologiskt gräsbeteskött.

Flexibel köttförsäljning

Vi säljer vårt nötkött i olika köttlådor. De olika köttlådorna går fint att kombinera och när beloppet överstiger 2500 kr fås mängdrabatt i olika steg, med möjlighet upp till 25 % rabatt. 

 

Handla smart och få upp till 25 % rabatt!

  • Boka kött långt i förväg.
  • Handla mycket på en gång. 
  • Hämta på gården eller vårt utlämningsställe i Lund under schemalagda öppettider.

Läs mer om våra priser och rabattsystem i menyn och i webbutiken.

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen