Vår kyckling

Vi säljer kyckling under varumärket Bosarpkyckling, vilket grundades här på gården 1999 av förra ägarna familjen Alwén. Vi tog över gården och uppfödningen här 2012, medans varumärket såldes till Kronfågel. Idag finns fyra gårdar kvar i södra Sverige som föder upp ekologisk kyckling till varumärket Kronfågel Bosarpkyckling. I december 2023 slaktades den sista kycklingen från oss familjen Rasmusson på Bosarps Gård, och verksamheten är nu under avveckling. Detta kan du läsa mer om HÄR

Kyckling säljes i juni och augusti 2024, men den är då inte uppfödd hos oss, utan kommer från någon av våra uppfödarkollegor som föder upp kyckling på samma sätt som vi tidigare gjort. 

Kyckling kan framöver endast köpas mot beställning. Gårdsbutiken kommer inte längre vara öppen varje lördag. Istället hämtas beställningar på bestämda tider under tillfälliga utlämningstillfällen, antingen på gården, eller vid vårt utlämningsställe på Fackklubbsvägen i Lund (parkeringen till Värpinge GK).

Hemleverans kommer erbjudas i södra Skåne vid köp över 5000 kr.

 

Kläckning i stall

Kycklingarna kommer till oss inuti sina ägg. De har då ruvats i 18 dygn på kläckeriet. Äggen placeras ut på stallgolvet där temperaturen håller sköna 35 grader.

Efter 1-2 dygns väntan börjar kycklingarna kläckas fram. Systemet med stallkläck är mig veterligen unikt för Bosarpkyckling i Sverige, och det är fantastiskt bra för de små kycklingarna. De slipper helt att hanteras av maskiner och transporteras i livets begynnelse. Dessutom har de omedelbart tillgång till foder och vatten.

Stallkläck ger också en friskare fågel, eftersom de inte kommer i kontakt med några andra bakterier än de som finns naturligt i stallmiljön. 

Stallmiljö

De första tre veckorna bor kycklingarna i ett startstall, där de har det varmt och gott för en riktigt bra start. Vid tre veckors ålder flyttar de ut i ett större tillväxtstall. Så snart de har en värmande fjäderdräkt, vid ca fyra veckors ålder, får de börja gå ut på veranda och på bete. Vanligtvis sträcker sig utevistelseperioden från april-oktober, men det är väder och vind som får styra.

Inne i stallet har kycklingarna nästan dubbelt så stor yta som konventionellt uppfödda kycklingar. De har rikliga dagsljusinsläpp, fri tillgång till foder och vatten samt god sysselsättning tack vare tillgång till sandbad, halm/ströbädd och grovfoder. Här bor kycklingarna kvar fram till slakt.

Utevistelse

Under utevistelseperioden är stallet öppet dygnet runt så att kycklingarna kan gå in och ut som de behagar. Området är inhägnat mot marklevande rovjur och därför behöver vi inte stänga stallet på kvällen.

Kycklingarna kan i lugn och ro dra sig tillbaka in i stallet i takt med skymningen. Och en skön sommarmorgon kan de gå ut redan när det ljusnar, långt innan vi har vaknat. 

Det är en fröjd att bara sitta i gräset och studera kycklingar som är ute i det fria. De har så mycket för sig! De utforskar, äter gräs, vilar lite, sprätter i jorden, letar mask, går in för att äta och dricka, vilar lite till, går ut och jagar insekter. 

 

 

Djurhantering, transport & slakt

När kycklingarna vuxit klart efter 9 veckor är det dags för slakt. All hantering av kycklingen sker för hand - både i samband med lastning på gården och vid bedövning och avlivning på slakteriet. Två händer om en kyckling i taget.

Kycklingen har endast ca 20 minuters resa från gården till det småskaliga slakteriet vid Varamlösa, och det känns bra! 

Bedövning sker genom el-chock, och kort därefter avlivas kycklingen genom avblodning.

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen