Våra kycklingar

Våra kycklingar säljs under varumärket Bosarpkyckling, vilket grundades här på gården 1999 av förra ägarna familjen Alwén. Vi tog över gården och uppfödningen här 2012, medans varumärket såldes till Kronfågel. Idag är vi åtta gårdar i södra Sverige som föder upp ekologisk kyckling till Kronfågel Bosarpkyckling. Kycklingen du hittar i butik kommer således från oss var åttonde vecka, och däremellan från någon av våra uppfödarkollegor. 

När du köper kyckling direkt från oss kommer den alltid från vår egen uppfödning här på Bosarps Gård. Därmed kan vi bara erbjuda färsk kyckling var åttonde vecka, och däremellan fryst.

 

Kläckning i stall

Kycklingarna kommer till oss inuti sina ägg. De har då ruvats i 18 dygn på kläckeriet. Äggen placeras ut på stallgolvet där temperaturen håller sköna 35 grader.

Efter 1-2 dygns väntan börjar kycklingarna kläckas fram. Systemet med stallkläck är mig veterligen unikt för Bosarpkyckling i Sverige, och det är fantastiskt bra för de små kycklingarna. De slipper helt att hanteras av maskiner och transporteras i livets begynnelse. Dessutom har de omedelbart tillgång till foder och vatten.

Stallkläck ger också en friskare fågel, eftersom de inte kommer i kontakt med några andra bakterier än de som finns naturligt i stallmiljön. 

Stallmiljö

De första tre veckorna bor kycklingarna i ett startstall, där de har det varmt och gott för en riktigt bra start. Vid tre veckors ålder flyttar de ut i ett större tillväxtstall. Så snart de har en värmande fjäderdräkt, vid ca fyra veckors ålder, får de börja gå ut på veranda och på bete. Vanligtvis sträcker sig utevistelseperioden från april-oktober, men det är väder och vind som får styra.

Inne i stallet har kycklingarna nästan dubbelt så stor yta som konventionellt uppfödda kycklingar. De har rikliga dagsljusinsläpp, fri tillgång till foder och vatten samt god sysselsättning tack vare tillgång till sandbad, halm/ströbädd och grovfoder. Här bor kycklingarna kvar fram till slakt.

Utevistelse

Under utevistelseperioden är stallet öppet dygnet runt så att kycklingarna kan gå in och ut som de behagar. Området är inhägnat mot marklevande rovjur och därför behöver vi inte stänga stallet på kvällen.

Kycklingarna kan i lugn och ro dra sig tillbaka in i stallet i takt med skymningen. Och en skön sommarmorgon kan de gå ut redan när det ljusnar, långt innan vi har vaknat. 

Det är en fröjd att bara sitta i gräset och studera kycklingar som är ute i det fria. De har så mycket för sig! De utforskar, äter gräs, vilar lite, sprätter i jorden, letar mask, går in för att äta och dricka, vilar lite till, går ut och jagar insekter. 

 

 

Djurhantering, transport & slakt

När kycklingarna vuxit klart efter 9 veckor är det dags för slakt. All hantering av kycklingen sker för hand - både i samband med lastning på gården och vid bedövning och avlivning på slakteriet. Två händer om en kyckling i taget.

Kycklingen har endast ca 20 minuters resa från gården till det småskaliga slakteriet vid Varamlösa, och det känns bra! 

Bedövning sker genom el-chock, och kort därefter avlivas kycklingen genom avblodning.

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen