Historik 

Jag har alltid älskat djur, men under uppväxten hade jag ingen kontakt med lantbrukets djur alls. Hästar var mitt stora intresse. Det var först i 20-års ålder som jag halkade in i lantbruksvärlden och fick praktikplats på en mjölkgård. När jag väl började jobba med kor och umgås med bönder. Wow alltså!! Där och då hittade jag ”hem”. Jag var såld. Jag var kär.

Mårten och jag träffades några år senare på lantmästarutbildningen vid SLU Alnarp. När vi 2008 tog över Mårtens släktgård vid Rydsgård flyttade också 5 kvigor in.

År 2010 blev det giftermål och samma år byggde vi om gårdens gamla grisstall till lösdriftstall med plats för ca 30 kor med kalv. Kalvarna sålde vi efter avvänjning till en början, men snart halverade vi antalet kor för att göra plats till växande kalvar. Försäljning av kött till konsument tog sin början i form av större köttlådor.

 

Under den här tiden bedrev vi jordbruket hemma på "fritiden" medans jag jobbade borta som fastighetsmäklare. Mårten körde lastbil och buss samt jobbade på en större växtodlingsgård i närheten. Vi hade dock en gemensam dröm om att utveckla företaget med någon form av djuruppfödning för att ge oss båda full sysselsättning hemma.

Vi tittade på att bygga för lammproduktion, äggproduktion eller slaktkyckling ekologiskt, men inget av detta blev verklighet.

2011 hände det sig så att Bosarps Gård med befintlig ekologisk kycklingproduktion blev till salu. 2012 tog vi över Bosarps gård och ungefär samtidigt föddes vårt första barn. Vi tog över gård och uppfödning medans varumärket Bosarpkyckling såldes till Kronfågel. Vi är idag en av åtta gårdar i södra Sverige som föder upp kyckling till varumärket. När vi tog över Bosarps Gård visste vi knappt vad som var fram och bak på en kyckling, men vi vågade ta steget tack vare att det ingick två anställda djurskötare i köpet.

De första åren pendlade vi till korna i Rydsgård, men vi såg tidigt potential att hålla nötkreatur i utedrift på Bosarps sandiga jordar med skogen som vindskydd.

 

2015 föddes vårt andra barn, och samma år hägnade vi in ca 20 ha åker och skog på Bosarp där ca 20 nötkreatur fick prova på att bo ute här hela vintern. Vi hade ingen erfarenhet av denna typ av djurhållning men trodde att det skulle kunna fungera helt okej. Men utedriften skulle visa sig fungera långt över våra förväntningar. Bäst möjliga ko-livet om du frågar mig!

När vi tog över kycklinguppfödningen på Bosarps Gård bodde kycklingarna i mobila kycklinghus. 2016 byggde vi ett helt nytt stall till kycklingarna för att ersätta de gamla uttjänta och mycket tungrodda stallarna. Resultatet blev en mycket bättre tillvaro för både kycklingar och djurskötare.

2018 tog vi gårdens köttförsäljning till en helt ny nivå när vi startade en webbutik för byggbara köttlådor. Från att enbart ha erbjudit fasta köttlådor kunde vi nu ge kunden möjlighet att själv sätta ihop valfri kombination av nötkött och kyckling. Samma år utvecklade vi verksamheten med en enkel liten gårdsbutik.

2020 har vi hunnit hägna in ca 55 ha och drygt  200 nötkreatur lever nu hela sina liv utomhus här på Bosarps Gård. Det bästa tänkbara ko-livet om du frågar mig!

2021 möter vi med planering av nya projekt här hemma vid köksbordet. Ytterligare inhägnader för nötkreatur på Bosarps Gård är i görningen. Vi vill bygga utfodringshus där korna kan gå in och äta och skita på gjutet golv under tak, men att de fortfarande ska ha sina liggplatser och "umgängesytor" utomhus i skog och mark. Det finns också tankar kring en större gårdsbutik med egna lokaler för hängmörning och styckning.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen